Ventilatie

Voor een gezond leefmilieu in huis is het belangrijk dat je dagelijks ventileert. Daarmee komt er voldoende frisse lucht binnen. Zo zorg je ervoor dat waterdamp en geurtjes afgevoerd worden. Het verwarmen van een vochtige ruimte kost meer energie dan het verwarmen van een geventileerde ruimte. Laat ventilatieroosters open staan en zet de mechanische ventilatie nooit uit. Zet dagelijks ramen open en gebruik de afzuigkap.

Veel gevraagd over Ventilatie

Hoe kan ik mijn woning het beste ventileren?

Algemeen

Je ventileert het beste door ramen open te zetten, ventilatieroosters open te zetten en door juist gebruik van de mechanische ventilatie. Op onze website vind je beeldkaart Schimmel en Vocht en de beeldkaart Gezond Wonen met meer informatie over schimmel en vocht in huis en gezond wonen.

Waarom moet ik mijn woning ventileren?

Algemeen

Ventileren is belangrijk om schimmel en ongezonde lucht in je woning te voorkomen. Op onze website vind je beeldkaart Schimmel en Vocht en de beeldkaart Gezond Wonen met meer informatie over schimmel en vocht in huis en gezond wonen.

Ik heb vochtoverlast in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt het beste goed ventileren en eventueel vochtvangers plaatsen. Veel vocht in de woning? Neem dan contact op met De Woningraat

Ik heb last van schimmel in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt schimmel verwijderen met lauw sodawater en eventueel met schimmelwerende saus behandelen. Zorg dat je voortaan goed ventileert en zet kasten en banken niet te dicht op de muren. Op onze website vind je beeldkaart Schimmel en Vocht en de beeldkaart Gezond Wonen met meer informatie over schimmel en vocht in huis en gezond wonen.

Hoe meet ik de luchtvochtigheid in mijn woning?

Algemeen

In overleg voert De Woningraat dit voor je uit.

Ik heb last van droge lucht in mijn woning. Wat kan ik daar aan doen?

Algemeen

Je kunt waterbakjes (aan radiatoren) ophangen en planten neerzetten kan ook helpen.

Als ik mijn woning ventileer, heeft dit dan invloed op mijn stookkosten?

Algemeen

Als je op de juiste manier ventileert, kan dit in de stookkosten schelen. De lucht in huis wordt door ventilatie namelijk droger. En droge lucht geleidt warmte beter, waardoor de lucht sneller verwarmd wordt dan vochtige lucht. Je hebt dus minder gas nodig om te verwarmen.