Eenmalige huurverlaging 2023

Dit jaar gaat voor sommige huurders de huur niet omhoog maar omlaag. Deze huurverlaging geldt alleen voor huurders met een laag inkomen. Zij hebben recht op een éénmalige huurverlaging als ze relatief duur wonen. 

Als je in aanmerking komt voor de eenmalige huurverlaging heb je van ons een brief ontvangen. Het je een inkomensdaling gehad na 2021? Dan kan je een aanvraag indienen voor huurverlaging. Klik hier om een aanvraag te doen.

Veel gevraagd over Eenmalige huurverlaging 2023

Welke huishoudens komen in aanmerking voor eenmalige huurverlaging?

Algemeen

  • Huurders die op 1 maart 2023 in een zelfstandige huurwoning van De Woningraat wonen én
  • in 2023 een hogere huurprijs hebben dan € 575,03 per maand én
  • een gezamenlijk inkomen hebben dat lager is of gelijk aan 120% van het sociaal minimum Het gaat hierbij om huishoudens met een gezamenlijk inkomen tot 120% van het sociaal minimum:

Het gaat hierbij om huurders met een gezamenlijk inkomen tot 120% van het sociaal minimum:

Samenstelling huishouden
jaarinkomen tot
1 persoon
€ 23.250
1 persoon met AOW
€ 24.600
2 of meer personen
€ 30.270
2 of meer personen (minstens 1 met AOW)
€ 32.730
Let op: heb je inwonende kinderen die jonger zijn dan 27 jaar? Hun inkomen telt niet mee.

Moet ik zelf actie ondernemen?

Algemeen

Voldoe je aan de voorwaarden, dan hoef je zelf geen actie te ondernemen. Wij hebben van de Belastingdienst doorgekregen wie van onze huurders hiervoor in aanmerking komen. Hierbij wordt gekeken naar de huurprijs en het inkomen uit 2021 dat bij de Belastingdienst bekend is. De Belastingdienst laat ons weten of u in 2021 boven of onder een bepaalde grens viel, niet wat u precies verdiende. Je ontvangt voor 1 juni 2023 een huurverlagingsvoorstel van ons met daarin het nieuwe huurbedrag en de datum waarop de huurverlaging ingaat. 

Heb je een inkomensdaling gehad na 2021?

Algemeen

Wij ontvangen alleen gegevens van de Belastingdienst over het jaar 2021. Het kan natuurlijk zijn dat jouw inkomen daarna gedaald is, dan kom je misschien ook in aanmerking voor huurverlaging. Omdat de Belastingdienst daarover nog geen gegevens heeft, kun je de huurverlaging zelf bij ons aanvragen.  Je kunt tot eind 2024 een huurverlaging aanvragen. Klik hier om een aanvraag te doen. 

Wil je een aanvraag indienen?

Algemeen

Wanneer je zelf een aanvraag voor huurverlaging indient, hebben wij van jou een aantal gegevens nodig. Wij ontvangen dan graag van jou een bewijs van jouw inkomen over de afgelopen 6 maanden van alle meerderjarige bewoners, behalve inwonende kinderen onder de 27 jaar. Plus een verklaring wie er allemaal op jouw adres woont, jouw huishoudsamenstelling. Je kunt hier klikken om meteen een aanvraag te doen. 

Je kunt voor de aanvraag ook gebruik maken van de voorbeeldbrief van de Woonbond. De aanvraag kun je vervolgens samen met de benodigde documenten sturen naar info@dewoningraat.nl. Wil je hierbij als onderwerp aangeven Aanvraag huurverlaging 2023?

Heeft een eventuele huurverlaging gevolgen voor mijn huurtoeslag?

Algemeen

Met een lagere huur heb je misschien recht op minder huurtoeslag. Met een lager inkomen misschien juist meer. Je kunt een proefberekening maken via toeslagen.nl. Geef jouw nieuwe huur en jouw eventueel gewijzigde inkomen door aan Belastingdienst/Toeslagen via de website. Zo voorkom je dat je teveel ontvangen huurtoeslag moet terugbetalen of misschien huurtoeslag misloopt.

Ik heb moeite met het betalen van de huur. Wat nu?

Algemeen

Heb je vanwege andere redenen moeite met het betalen van de huur? Goed dat je het aangeeft. Wij gaan graag met je in gesprek om samen tot een passende oplossing te komen. Neem hierover gerust contact met ons op.