Overlast

Ervaar je overlast van jouw buren? Dan is het verstandig om de irritatie niet te laten oplopen. Vaak zijn mensen zich helemaal niet bewust dat zij overlast veroorzaken. Door zo snel mogelijk met elkaar te praten, voorkom je dat dingen uit de hand lopen. Het resultaat is dat je beide uiteindelijk prettiger woont in jouw straat of buurt.

Veel gevraagd over Overlast

Ik ervaar geluidsoverlast van mijn buren. Wat kan ik doen?

Ga eerst zelf in gesprek met je buren. Geef bij ze aan waar je last van hebt. Wordt het niet beter? Dan kun je het hier melden. Ook kun je de geluidsoverlast op dat moment melden bij de politie. Zij kunnen de geluidsoverlast constateren en indien nodig maatregelen treffen.

Mag ik overlast anoniem melden?

Nee, anonieme meldingen nemen we niet in behandeling.

Wat doen jullie nadat ik overlast heb gemeld?

We nemen eerst contact op met de melder. We bespreken de melding en overleggen wat hieraan gedaan kan worden. Eerst willen we weten of je er zelf al wat aan heeft gedaan.

Ik woon in een koopwoning en ik ervaar overlast van een huurder van jullie. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Meld de overlast eerst zelf bij je buren. Je kunt de overlast daarna bij ons melden.

Ik woon in een huurwoning van jullie en ik ervaar overlast van mijn buren in een koopwoning. Kan ik de overlast bij jullie melden?

Meld de overlast eerst zelf bij je buren. Je kunt de overlast daarna hier melden.

Ik denk dat er hennepkwekerij in een woning in mijn buurt zit. Wat kan ik doen?

Wanneer je een vermoeden hebt van een hennepkwekerij, kun je dit melden bij de politie. Dit kan ook via Meld misdaad anoniem.

Wat gebeurt er als jullie drugshandel ontdekken in een woning?

Wanneer de politie ontdekt dat er drugs gehandeld wordt in een woning, geven zij dit aan ons door. Als drugshandel of een wietplantage wordt geconstateerd, dan vragen wij de rechter om de huurovereenkomst te ontbinden.

Ik maak me zorgen om één van mijn buurtbewoners. Kan ik dit bij jullie melden?

Je kunt deze zorgen bij onze woonconsulent melden. Je kunt het ook melden bij Veilig Thuis.

Er ligt veel afval of grofvuil in de buurt van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Het ligt eraan waar dit afval ligt. Wanneer je aan kunt geven waar het ligt, kijken wij of het op onze grond ligt of op grond van de gemeente. De gemeente kan namelijk op hun grond handhavend optreden. Zij zoeken dan uit van wie het afval is en maken proces verbaal op.

Wat doen jullie als er spullen op de galerij of in de algemene ruimte staan die er niet horen? Bijvoorbeeld vuilnis of fietsen?

Als bekend is wie de veroorzaker is, dan spreekt de huismeester of wijkbeheerder hem of haar daar op aan. De veroorzaker kan het zelf opruimen, of wij doen dat op zijn/haar kosten. Als de dader niet bekend is, dan laten wij het ook weghalen. De kosten worden dan verrekend in de servicekosten voor de huurders.

Er zit graffiti op de muren van mijn woning of woongebouw. Waar kan ik dat melden?

Je kunt dit melden bij de politie en aangifte doen. Het gaat dan om vernieling van ons bezit. Wij kunnen ervoor zorgen dat het weer schoongemaakt wordt.

Wat is buurtbemiddeling?

Buurtbemiddeling is het oplossen van burenconflicten met behulp van bemiddelaars.

Wat doet buurtbemiddeling bij overlast?

Zij voeren gesprekken met beide buren, die overlast van elkaar ervaren en daar zelf niet (meer) uitkomen. Beide partijen krijgen de gelegenheid om hun verhaal te vertellen en wensen te benoemen. Uiteindelijk gaan de buren zelf oplossingen zoeken, waar beide achter staan.

Hoe kom ik in contact met buurtbemiddeling?

Neem hiervoor telefonisch contact op met onze woonconsulent 085-210 1910.

Ben ik verplicht om mee te werken aan buurtbemiddeling?

Nee, je bent niet verplicht om aan buurtbemiddeling mee te werken.